Gostujuće predavanje prof. dr. sc. Slavka Splichala: Medijska istraživanja između konceptualnih razlika i paradigmatskih podjela

Dana 14. siječnja 2014. u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Zagrebu, u organizaciji Instituta za razvoj i međunarodne odnose i Sekcije za sociologiju medija Hrvatskog sociološkog društva, održano je predavanje prof. dr. sc. Slavka Splichala.  Dr. Splichal profesor je komunikacije pri Fakultetu društvenih znanosti Sveučilišta u Ljubljani i redovni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti (SAZU). Pokretač je godišnjeg Međunarodnog kolokvija o komunikaciji i kulturi, ravnatelj Europskog instituta za komunikaciju i kulturu te urednik časopisa Javnost. Od 1991. do 1993. bio je dekan Fakulteta društvenih znanosti u Ljubljani. Godine 2006. bio je gostujući profesor na školiAnnenberg School of Communication na Sveučilištu u Pennsylvaniji. Aktivno je sudjelovao u organizacijskim odborima nekoliko međunarodnih profesionalnih udruženja te uredništvima međunarodnih časopisa. Objavio je više od 500 stručnih i znanstvenih djela. Najnovija djela na engleskom jeziku uključuju knjige Transnationalization of the Public Sphere and the Fate of the Public iz 2011., Principles of Publicity and Press Freedom iz 2002., Toennies on Public Opinion: Selections and Analyses iz 2000. (koautorstvo s Hanno Hardtom), Public Opinion: Developments and Controversies in the 20th Century iz 1999., Media Beyond Socialism iz 1994. i dr.

Na predavanju je dr. Splichal govorio o paradigmama u istraživanju medija i komunikacije osvrnuvši se na složenu i dugotrajnu prošlost tog područja te njegove teorijske, metodološke i praktične aspekte. U raspravi se govorilo o aktualnom stanju u slovenskoj i hrvatskoj akademskoj zajednici, izvorima financiranja i načinima vrednovanja znanstvenih istraživanja, problemima koji se javljaju zbog fragmentiranosti područja istraživanja medija, povezanosti fundamentalnog istraživanja i policy istraživanja itd.

Zapisnik:

14.1.2014.b

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: