Mediji na kvadrat: mrežna mobilizacija društvenog nezadovoljstva

Suvremene se medijske panorame mogu svesti pod zajednički nazivnik nepregledanog broja komunikacijskih kanala i vidljivosti različitih stajališta i mišljenja u digitalnoj javnoj sferi. Ti se trendovi često ističu kao izraz demokratizacije uzrokovane internetom. Međutim, oni se trebaju promatrati uz veliko zrno soli. Naime, broj komunikacijskih kanala ne znači i veći broj demokratski usmjerenih glasova jer se, u ekonomskom smislu, zamjećuje konsolidacija medijskih kompanija na digitalnim tržištima. Također se može govoriti o dominaciji globalnih igrača poput mrežnog pretraživača Google ili servisa za društvene mreže Facebook. Google je u 2015. godini ostvario prihod od 75 milijardi američkih dolara, a Facebook 18 milijardi američkih dolara. Mrežni mediji istovremeno podliježu sustavima državnog nadzora i kontrole. Međutim, medijske su tehnologije u konačnici samo alati čija društvena svrha tek treba biti ostvarena. Društvena se svrha kanalizira i mijenja pod utjecajem istih medija, te se na taj način ostvaruje artikulacija različitih interesa, vrijednosti i stajališta društvenih skupina. Njihov demokratski potencijal, dakle, leži u mogućnosti promicanja vidljivosti određenih društvenih tema te u mogućnosti mobilizacije i brze razmjene informacija društvenim mrežama.

U ovom se tekstu promatra dinamika dviju društvenih inicijativa sa stajališta mrežne analize (eng. social network analysis) Facebooka i tema koje su dominirale prije prosvjednog okupljanja građana na ulicama i trgovima. Jedna od najsnažnijih svakako je reakcija na politizaciju obrazovne reforme. U tome kontekstu analizirat ćemo mrežnu aktivnost jedne od građanskih udruga koja je sudjelovala u koordinaciji prosvjeda Hrvatska može bolje. Riječ je o udruzi RODA – Roditelji u akciji. Druga je inicijativa reakcija na kulturnu i medijsku politiku zaobilaženja načela transparentnog odlučivanja, slobode izražavanja i medijskog pluralizma pod nazivom Sloboda Trećima. Inicijativa je nastala kao izravna reakcija na ukidanje programa i smjene na Trećem programu Hrvatskog radija. Te su dvije inicijative različite u svojoj dinamici i orijentiranosti prema upravljačkim sektorima obrazovanja i kulture, ali ih povezuje usmjerenje prema participativnom, transparentnom i demokratskom odlučivanju te mobilizacija udruga i građana različitim medijskim, komunikacijskim kanalima. Inicijative se promatraju kao komplementarne jer ih određuje subpolitička građanska inicijativa i društvena mobilizacija, koja se mogla pratiti na društvenim mrežama poput Facebooka.

Hrvatska može bolje

Roda v2 (no labels)1. graf: Facebook-stranica udruge RODA – Roditelji u akciji (1. svibnja – 1. lipnja 2016.)

legenda

Prosvjed pod nazivom Hrvatska može bolje održan je 1. lipnja u Zagrebu i u drugim gradovima Hrvatske i svijeta. Inicijativu su organizirale brojne udruge i sindikati, a jedna od udruga koja je koordinirala prosvjed je RODA – Roditelji u akciji. Udruga opisuje svoje djelovanje na sljedeći način: Društvo koje aktivno radi na ispunjavanju potreba te zaštiti i ostvarivanju prava djece, roditelja, budućih roditelja i obitelji u cjelini, uključujući pravo pojedinca na izbor utemeljen na znanju. RODA je nevladina udruga, nositelj pozitivnih promjena koje omogućuju ostvarivanje takvog društva. Mrežnom analizom njihove Facebook-stranice obuhvaćeno je razdoblje od 1. svibnja do 1. lipnja 2016. Preuzeti su podaci o svim korisnicima (anonimno), objavama (link, fotografija, video itd.) i njihovim vezama (like, dijeljenja, komentari itd.). Ukupno je u tom razdoblju bilo 13136 čvorova (korisnika i objava) i 22321 veza. Mrežna vizualizacija, učinjena softverskim programom Gephi, pokazuje odnose među čvorovima na temelju učestalosti pojave određenog čvora na najkraćim putevima od svih ostalih čvorova u mreži (eng. betweenness centrality). Drugim riječima, što je veći stupanj međucentralnosti određenog čvora, taj će čvor biti značajniji u mreži.

Roda v2 (labels)2.graf: nazivi čvorova

Ako promatramo tipove objava u gornjem grafu, uočava se da najveći stupanj međucentralnosti u toj mreži dobivaju fotografije, linkovi i videosnimke. Među temama koje su povezane s centralnom aktivnosti mreže pojavljuju se savjeti za roditelje, humor koji se odnosi na roditeljstvo, odgajanje, rodne odnose itd. U kontekstu društvenog angažmana teme  su odstupanja voditelja reforme, objavljena pisma podrške, upute prosvjednicima itd. Također vidimo da su tzv. Facebook-događaji poput općeg poziva i pojedinačnih poziva na prosvjed u Zagrebu, Puli i Virovitici imali centralni značaj u mreži (obojeno zelenom bojom). Kad se promotri pet najviše rangiranih  čvorova prema stupnju međucentralnosti, mogu se razaznati glavne karakteristike mreže kao i društveni angažman koji je proistekao iz vrijednosti koje dijele njezini članovi.

top čvorovi (RODA)Prva četiri čvora nisu izravno povezana s prosvjednim aktivnostima, već se odnose na uobičajenu dinamiku unutar RODA-ine društvene mreže: humor povezan s rodnim stereotipima i ulogom žene u obiteljskom životu, ulogu babica kao podrške u porodu, dječju privrženosti te plesni tečaj za mlade očeve. Peti čvor rangiran po stupnju međucentralnosti je fotografija pisma ministru koju je popratio sljedeći tekst objavljen 25. svibnja:

Pismo ministru

Osim potpisivanja peticije, evo što možete učiniti odmah – pošaljite mail ministru Šustaru, te Vladi RH. Možete pisati i Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu. Slobodno koristite predložak koji slijedi, dopunite ga, mijenjate. Samo šaljite svoj glas, neka znaju da ne damo budućnost svoje djece: “Želim da moja i sva djeca Hrvatske odrastaju i obrazuju se u modernom i konkurentnom sustavu obrazovanja. Podržavam cjelovitu kurikularnu reformu koju vodi dr.sc. Jokić i tim stručnjaka, temeljenu na znanstvenim činjenicama. U zemlji u kojoj se ni oko čega ne možemo dogovoriti, neka obrazovanje bude mjesto gdje će Hrvatska pokazati jedinstvo.”

Sloboda trećima

Sloboda trecima v6 (no labels)3. graf: Facbook-stranica Sloboda Trećima (do 14. srpnja 2016.)

Iako nije prikupio jednak broj građana poput prosvjeda Hrvatska može bolje, prosvjed Sloboda Trećima zanimljiv je iz medijsko-sociološke perspektive jer se korištenjem jednog medija prosvjedovalo protiv cenzure drugih medija. Mobilizacija je bila rezultat odnosa Ministarstva kulture prema medijskom sustavu i kulturnoj politici u Hrvatskoj. Za razliku od Facebook-stranice udruge RODA, koja je već okupljala korisnike bliske promoviranom sustavu vrijednosti roditeljstva i odgoja, ova je Facebook-stranica stvorena isključivo u svrhu prosvjeda protiv ukidanja emisija i kadrovskih smjena na Hrvatskoj radioteleviziji. Na stranici se ovako određuje njezina svrha: Inicijativa protiv radikalnih promjena programskih shema Trećih programa Hrvatske radiotelevizije, udara na vjerodostojnost i sekularnost tih programa. Mrežnom analizom Facebook-stranice obuhvaćeno je razdoblje od njezina osnutka 5. srpnja do 14. srpnja 2016. kad je održan prosvjed na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Preuzeti su podaci o svim korisnicima (anonimno), objavama (link, fotografija, videosnimka itd.) i njihovim vezama (like, dijeljenja, komentari itd.). Ukupno je u tom razdoblju bilo 1855 čvorova (korisnika i objava) i 5028 veza. Dakle, radi se o mreži koja je prema broju čvorova bila sedam puta manja od mreže udruge RODA, ali su se u znatno kraćem vremenu razmjenjivale informacije sa širokim brojem zainteresiranih korisnika. I u ovom je slučaju mrežna vizualizacija prikazana softverskim programa Gephi na temelju učestalosti pojave određenog čvora na najkraćim putevima od svih ostalih čvorova u mreži.

sloboda trecima v7 (arial)4. graf: Sloboda Trećima (čvorovi)

Kao što je već rečeno, za razliku od Facebook-stranice udruge RODA, koja je koristila postojeću platformu za mobilizaciju, stranica Sloboda Trećima od početka je nastala sa svrhom mobilizacije. Stoga su dominantne teme povezane s fotografijama i linkovima medijskih sadržaja u kojima se iskazuje protivljenje kadrovskim smjenama i programskim, uredničkim politikama. Na prvom je mjestu međucentralnosti čvor koji 5. srpnja 2016. objavljuje da je pokrenuta inicijativa uz sljedeći tekst:

Nakon ukidanja emisija Jutro na trećem, Audio.doc i Skrivena strana dana, pokrenuli smo inicijativu “Sloboda Trećima” koja se protivi novim, radikalnim promjenama programskih shema Trećeg programa Hrvatskog radija i Trećeg programa Hrvatske radiotelevizije i daljnjim udarima na vjerodostojnost i sekularnost tih programa! U iščekivanju daljnjih akcija, pratite nas na društvenim mrežama i proširite glas!

Među pet najviše rangiranih čvorova mogu se vidjeti fotografije prosvjeda pred početak suđenja novinaru Anti Tomiću zbog uvrede ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, različita pisma podrške te link na članak Novog Lista u kojem se piše o promjenama na stanici Radio Sljeme.

top čvorovi sloboda

Krenula inicijativa


Oba primjera pokazuju kako se servisi za društvene mreže koriste u svrhu društvene mobilizacije u Hrvatskoj. U slučaju Facebook-stranice Sloboda Trećima pokazuje se brzina kojom se organizira razmjena informacija te koordinira javni prosvjed. Akumulirano nezadovoljstvo te organizacija prosvjeda u roku od devet dana od osnutka stranice govore tome u prilog. U slučaju Facebook-stranice udruga RODA primjećuje se grasroots izvorište prosvjeda protiv obrazovne reforme. Drugim riječima, radi se o zajednici koja dijeli određeni sustav vrijednosti prema roditeljstvu i odgoju. Politiziranje procesa stvaranja obrazovne reforme u izravnoj je suprotnosti s tim vrijednostima. Oba slučaja pokazuju svojevrsnu poroznost, višepolarnost i modularnost komunikacije koja se ne može do kraja kontrolirati iz jednog hijerarhijskog stupa političke i društvene moći. Nevladine organizacije i inicijative aktivno koriste dostupne alate u promoviranju širih sustava vrijednosti. Problem svih društvenih pokreta i inicijativa razina je društvenog nezadovoljstva u općoj populaciji, odnosno neuhvatljivi tipping point koji će dovesti do toga da opća populacija, iako često nezadovoljna, poduzme korak da svoje nezadovoljstvo izrazi fizičkim prisustvom na ulicama, a ne samo likeom na Facebooku. Iako je takve prekretnice teško predvidjeti, tehnički alati poput servisa za društvene mreže pomažu da se taj proces ubrza i javno eksternalizira.

Paško Bilić

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Oglasi
%d bloggers like this: