Internetski monopoli i redistribucija digitalnog bogatstva

Multimedijalni institut MaMa, 24.5.2018. u 19h

Predavanje organizira Odjel za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) u suradnji sa Sekcijom za sociologiju medija Hrvatskog sociološkog društva (HSD) u sklopu Jean Monnet projekta ‘EU kompetencije i nacionalne kulturne politike: kritički dijalozi’ (CULPOL).

O predavanju:

Globalnim širenjem mrežne infrastrukture raste ekonomska i politička vrijednost podataka koji cirkuliraju internetom. Kompanije koje se bave proizvodnjom i distribucijom informacija najprofitabilnije su kompanije. Apple, Alphabet, Amazon, Microsoft i Facebook postaju oligopol koji usmjerava i kontrolira aktivnosti internetskih korisnika kao što su mrežno pretraživanje, društveno umrežavanje, e-trgovina, mobilna telefonija i računalni operativni sustavi. Podaci postaju glavni resurs novog tipa kapitalizma (Srnicek, 2017), a računalni algoritamski sustavi osnovni alati valorizacije podataka, stvaranja viška vrijednosti i ostvarivanja profita (Bilić, 2017) na temelju eksploatiranog digitalnog rada (Fuchs, 2010). U ovom će se predavanju istražiti pozicija moći globalnih internetskih kompanija iz društveno-povijesne perspektive. Prikazat će se načini stvaranja prihoda od digitalnih podataka, vrijednost digitalnih tržišta u Europi i Hrvatskoj te navike internetskih korisnika u Hrvatskoj. Pritom ćemo se posebice osvrnuti na povijesne promjene u legitimacijskom digitalnom diskursu (Fisher, 2012), održivost lokalne digitalne industrije, kvalitetu i vjerodostojnost informacija, informiranost građana o ključnim društvenim temama te potencijale za pravedniju distribuciju digitalnog bogatstva.

O predavačima:

Dr. sc. Paško Bilić znanstveni je suradnik u Odjelu za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) u Zagrebu i suradnik na CULPOL projektu. Godine 2013. doktorirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bio je gostujući istraživač na Institutu za napredne studije Sveučilišta Westminster u Londonu, gostujući istraživač na Sveučilištu u Bremenu, gostujući istraživač na Sveučilištu Bilgi u Istanbulu i gostujući istraživač doktorand na Sveučilištu Alberta u Kanadi. Za svoja je istraživanja dobio nagradu za najbolji rad Kanadske sociološke asocijacije u 2012. godini. Njegovi su glavni istraživački interesi medijska sociologija i komunikacijske znanosti. Točnije, zainteresiran je za kritičku analizu društvenih odnosa posredovanih digitalnim tehnologijama, javnim politikama i tržištima. Od 2015. voditelj je hrvatskog tima projekta kojim se prati medijski pluralizam, a koji koordinira Europski sveučilišni institut (EUI) u Firenci i financira Europska komisija. Također je sudjelovao na projektima financiranima iz programa COST Europske unije, Sedmog okvirnog programa Europske unije (FP7) te Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ). Član je odbora Istraživačke mreže 18: sociologija medija i komunikacijskih istraživanja Europske sociološke asocijacije i voditelj Sekcije za sociologiju medija Hrvatskoga sociološkog društva od 2013. godine. Urednik je knjige (zajedno s Jakom Primorac i Bjarkijem Valtyssonom) pod naslovom „Technologies of Labour and the Politics of Contradiction“ (Palgrave Macmillan, 2018). Njegova su istraživanja objavljena u časopisima kao što su Društvena istraživanja i Revija za sociologiju te međunarodnim časopisima Journal of Political Economy of Communication, TripleC: Communication, Capitalism and Critique, New Media & Society, European Journal of Communication, Big Data & Society i Interactions: Studies in Communication and Culture.

Doc. dr. sc. Krešimir Krolo diplomirao je sociologiju i povijest, a doktorat iz sociologije stječe temom “Načini korištenja internetskih društvnih mreža kao pokazatelj društvenog kapitala mladih u Hrvatskoj”. Istraživački interesi su mu vezani uz odnos digitalno-interaktivnih medija i društva s posebnim naglaskom na različite oblike digitalnih kultura te suvremene perspektive kulturnog razvoja i kulturnih potreba mladih. Osmislio je i koordinirao nekoliko neovisnih istraživačkih projekata poput “Sociokulturni profil video igrača i igračica u Hrvatskoj” (2014), “Kulturne potrebe i kulturni kapital mladih u Zadru” (2014), te “Kulturne potrebe i kulturni kapital mladih na Jadranskoj obali” (2015/2016). Trenutno je suradnik na projektu HZZZ-a „Društvena stratifikacija u Hrvatskoj: strukturalni i subjektivni aspekti“ (2016-) pod vodstvom doc. dr.sc. Karin Doolan (Odjel za sociologiju, Sveučilište u Zadru). Član je Hrvatskog sociološkog društva (HSD) i sekcije “Sociologija medija” pri Hrvatskom sociološkom društvu i dobitnik stipendije JFDP (Junior Faculty Development Program) američkog konzulata u obliku petomjesečnog boravka na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Oglasi
%d bloggers like this: